Sanırım yakında bloguma sığamayacağım :)
Bugün sizlere Hindistan mutfak kültüründen bahsetmek istiyorum.
Ben farklı dünya mutfaklarını denemeyi seven biriyim.
Tabi eğer damak tadıma uyuyorsa :)
Baharat aşığı olduğumdan Hint yemekleri oldukça ilgimi çekiyor...
Bugün genel olarak bahsetsem de ilerleyen günlerde sizlerle tariflerde paylaşacağım.
Hem hazır ramazan ayına da girmişken farklı alternatifler olabilir sizler için :)
Hem hazır ramazan ayına da girmişken farklı alternatifler olabilir sizler için :)
Hint mutfağı aynı ülkemizde olduğu gibi bölgeye göre değişiklik gösteriyor.
Kuzey Hindistan mutfağı daha farklı iken Güney Hindistan daha farklıdır.
Babür saray mutfağının etkisinin kaldığı Kuzey Hindistan'da daha çok süt ürünleri ve baharatlar kullanılmaktadır.
Güney Hindistan ise baharatın biraz daha azalıp acının biraz daha yükseldiği ve vejetaryen bir mutfağa sahiptir.
Dinleri gereği dana eti kullanmazlar.
Bu sebeple çok fazla et tüketilen bir ülke değildir.
Daha çok tavuk kullanılıyor.
Dinleri gereği dana eti kullanmazlar.
Bu sebeple çok fazla et tüketilen bir ülke değildir.
Daha çok tavuk kullanılıyor.
İkisinin ortak yönü ise pirinç kullanımı diyebiliriz. Öyle ki ekmek yerine yoğun olarak pirinç tüketiliyor.
Baharatın yoğun olarak kullanıldığı ülkede baharatların başını Köri, Kakule, Kokum, Safran ve Rai (hardal) çekiyor.
Bunun yanında acı kullanımı da yaygın.
Tavuklar genelde köri ile tatlılar ise tarçın ile tatlandırılıyor.
Hindistan da sokak mutfağı da çok önemli bir yer teşkil ediyor.
Öyle ki adım attığınız her sokağın köşe başında mutlaka bir satıcı görebiliyormuşsunuz.
Bu gördüğünüz resim sizi biraz tedirgin edebilir :)
Çok sağlıklı olduğu da söylenemez zaten.
Diğer resimlerde de durum aynı şekilde.
Ki Hint mutfağında çatal kaşık kullanımından ziyade elle yemek yaygındır :)
Lezzetin daha iyi alınacağına inanırlar.
Gelelim Hindistan'ın en meşhur yemeklerine...
Bakalım insanlar en çok hangi yemekleri seviyor?
'ÇAPATİ'
Yapımı oldukça kolay olan bu tarife aslında ince ekmekte diyebiliriz.
Hint Ekmeği olarak bilinen bu tarifi bende deneyeceğim.
Sıcak sıcak güzel olacağını düşünüyorum :)
Çapati, kepekli unun su ile karıştırılıp kalın bir tava da kızartılması ile hazırlanır.
Kızgın yağ dolu olan bir tavaya atıldığında ise 'PURİ' ye dönüşüveriyor.
Fırında yada tandırda pişirilirse 'NAAN' ismini alıyor.
'DHAL'
Bir nevi püre diyebileceğimiz Dhal'ın ana maddesi mercimektir.
Körilerin yanında servis edilen sulu mercimek çorbası kıvamında bir sostur.
Sarımsak, soğan, mercimek ve bol baharatlarla hazırlanıp pişirilen Dhal daha sonra ezilerek püre haline getiriliyor.
Dhal genelde pirinç pilavı ve çapati ile birlikte tüketiliyor.
'BİRYANİ PİLAVI'
Hindistan da kullanılan Basmati pirinci uzun ve sarı taneli olarak tanımlanabilir.
Ayrıca normal pirinçten daha tatlımsı olduğu söyleniyor.
Basmati, safran ve kuru üzüm, fıstık gibi kuruyemişler eklenerek hazırlanıyor.
Çok farklı şekillerde hazırlandığı gibi tavuklu, mantarlı, karidesli olarak da tüketiliyor.
'JALEBİ'
Eğer Hint dizileri yada filmleri izliyorsanız Jalebi tatlısına aşina olmuş olabilirsiniz. :)
Çok sıkça yapılan bir tatlı...
Yoğurt, un, kabartma tozu, pirinç unu gibi malzemeler ile hazırlanıyor ve bir krema torbası yardımı ile yukarıda ki gibi şekil vererek kızgın yağda kızartılıyor.
Daha sonra süzgeç yardımı ile alınıp, bir kenarda gül suyu ile hazırlanan soğuk şerbetin içerisine atılıyor.
Lezzetli olacağını düşünüyorum.
Deneyeceğim ve sizlerle de paylaşacağım :)
'CHİCKEN TİKKA'
Özel sosu ile marine edilen tavuklar bir gece dinlendirildikten sonra ızgara yada tavada kızartılır.
Sosunun içerisinde un, krema, yumurta sarısı gibi farklı malzemeler bulunuyor.
Pilavın yanında güzel bir alternatif olabilir diye düşünüyorum.
Gerçekten çok lezzetli görünüyor. :)
Bugünlük bu kadar yetsin mi? :)
Oruçlu iken böyle yazılar yazmak cidden zor oluyormuş :)
Belki sizler için de bir alternatif ve öneri olmuş olur.
Ben ramazan ayı boyunca bu tarz farklı lezzetleri deneyip sizler ile paylaşmayı düşünüyorum.
Okuduğunuz için Teşekkürler.
Hoşça Kalın!
Sosyal Medya Hesaplarımdan Beni Takip Edebilirsiniz!
Instagram: www.instagram.com/Benrujumvealligim
Facebook: www.facebook.com/Benrujumvealligim
Twitter: www.twitter.com/BenRujumAlligim
Pinterest: www.pinterest.com/Benrujumalligim
İletişim & PR
Email: gkcirm@gmail.com
6 yorum
Hint filmlerini seven ben hint mutfağı başlığını görünce çok multu oldum :)) Bende kırmızı et tüketmediğim için bolca sebze tüketebilirim :) filmlerinde de gördüğüm kadarıyla çok fazla patates yiyorlar..
YanıtlaSilAaa o zaman bundan sonra gelecek hint yemekleri yazılarımda seveceğin şeyler olabilir :)
SilPatates sanırım evet çok tüketiyorlar.
Bu arada çok teşekkür ederim :)
hint mutfağı benim için çok körili ve baharatlı ama bazı yemekleri ağzımı sulandırıyor tabi. elinize sağlık güzel bir yazı olmuş=)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim beğenmene sevindim :)
SilEvet malesef aşırı baharatlı bir ülke Hindistan :)
Ama dediğin gibi çok güzel yemekleri var.
Yaziniz icin emeginiz icin cok tesekkurler ancak bana hintli demeyinnn!!!
YanıtlaSilhintli bir komşumuz vardi gündüz aksama kadar yatip sabaha kadar da hint müzikleri dinlerdi�� hint filmlerinden izleyip hayran kaldigimiz o müziklerinden nefret eder olmuştuk komşumuz sayesinde... Ve birde hintli kiracimiz olmuştu gerçekten kapi acilinca agir bir koku olurdu bu da kullanilan baharatların yogunlugundan olsa gerek... yani kisacasi bana ne hintli diyin nede hint yemeği...
Ooo baya kötü anılar olmuş gerçekten :)
SilBende hint müziklerini çok severim ama sürekli duysam tahammül edemem heralde :)
Koku olayı evet genetikmiş sanırım.
İnsanları da ağır bir şekilde kokuyormuş, ülkeye girildiğinde de...
Geçmiş olsun diyeyim umarım uzun bir süre bir Hintli ile karşılaşmazsınız. :)